Η θάλασσα είναι το κύριο στοιχείο για τα αθλητικά γεγονότα του νησιού.

Στη Λευκάδα μπορείτε να βρείτε δύο από τις ιδανικότερες παραλίες για windsurfing και kite surfing σε όλη την Μεσόγειο. Την παραλία του Πόντι στη Βασιλική και την παραλία του Αγίου Ιωάννη στην πρωτεύουσα του νησιού, με το μοναδικό φαινόμενο του  θερμικού ανέμου.

 

4s

23E

 

Η παραλία Πόντι στη Βασιλική αποτελεί τον παράδεισο των σέρφερ. Εδώ νοτιοδυτικοί άνεμοι  ύψους περίπου 5-6 μποφόρ και 8 μποφόρ στις καλές μέρες, φυσούν σχεδόν καθημερινά. Το  μυστήριο του ανέμου αυτού που ονομάζεται Έρικ, είναι ότι εμφανίζεται μόνο τα απογεύματα. Στη Βασιλική θα βρείτε επίσης πολλές σχολές windsurfing και εξειδικευμένα καταστήματα. Τα τελευταία 5 έτη διοργανώνεται  κάθε καλοκαίρι στην παραλία Πόντι, το ετήσιο Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων, στο οποίο συμμετέχουν  αθλητές από όλον τον κόσμο.

Οι φίλοι των κυμάτων θα λατρέψουν επίσης τον Άγιο Ιωάννη, μια  παραλία με σχεδόν τα ίδια στατιστικά στοιχεία, αλλά με διαφορετικές συνθήκες μέσα στο νερό. Εδώ τα κύματα είναι εκπληκτικά για αυτούς που αναζητούν μεγάλες συγκινήσεις

Η παραλία της Βασιλικής είναι μία από τις 10 καλύτερες παραλίες για windsurfing σε όλο τον κόσμο και η 3η καλύτερη στην Ευρώπη και μαζί με την παραλία του Αγίου Ιωάννη καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες για τους λάτρεις του είδους.

Δίπλα στην παραλία του Αγίου Ιωάννη, θα συναντήσετε την παραλία των Μύλων, μία από τις παραλίες της Λευκάδας, όπου θα βρείτε πολλούς οπαδούς του Kite surf. Το νέο αυτό θαλάσσιο σπορ φιλοξενείται κάθε καλοκαίρι στην παραλία του Μύλου, όπου διοργανώνονται οι αγώνες Kite Surf Open, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας . Αυτό το άθλημα, ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, καθώς ο ευνοϊκός άνεμος  αγγίζει τις ταχύτητες των 30-40 μιλίων  την ώρα.

Το kitesurf είναι ένας συνδυασμός του windsurfing, θαλάσσιου σκι, wakeboard και paragliding. Θα μπορούσε, κατά κάποιο τρόπο, να είναι η φυσική εξέλιξη του windsurfing. Το Kite surf μπορεί να μαθευτεί πιο εύκολα από το windsurfing, καθώς χρειάζονται περίπου 2-3 ώρες με κάποιον εκπαιδευτή. Ο εξοπλισμός του kitesurf είναι μικρός σε μέγεθος και βάρος.