Ένα πολύ σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκάδας είναι τα παραδοσιακά της προϊόντα.

Η παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδου, κρασιού, εσπεριδοειδών, μελιού και αμύγδαλων έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Λευκαδίτικη οικονομία.

Το κρασί που παράγεται από τη σπάνια ποικιλία του "Βερτζαμί" ή barzamino, που προφανώς έφεραν μαζί τους οι Βενετοι το 1684, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού. Καλλιεργείται εν μέρει ακόμη μέχρι σήμερα κυρίως στην ορεινή Λευκάδα, σε εδάφη αμμοαργιλώδη ασβεστούχα. Το κρασί είναι ερυθρό με έντονο, βαθύ χρώμα πλούσιο σε τανίνες.

Το σαλάμι αέρος είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της Λευκάδας. Η πατέντα θεωρείται Ιταλική και εικάζεται ότι μεταφέρθηκε από τους κατοίκους του Burano της Ιταλίας οι οποίοι μετοίκησαν τη Λευκάδα και ήταν οι πρώτοι που το παρήγαγαν.

Η ορεινή περιοχή της Λευκάδας είναι γνωστή για τη μοναδική σε όλη την Ελλάδα ποικιλία φακής, την γνωστή φακή Εγκλουβής. Η ξακουστή φακή της Εγκλουβής καλλιεργείται στο οροπέδιο της Εγκλουβής του νομού Λευκάδας, σε υψόμετρο 950μ. Είναι ένα προϊόν με θαυμάσια χαρακτηριστικά ως προς τη γεύση και το βρασμό. Οι Εγκλουβισάνοι καλλιεργητές ποτέ δεν δέχθηκαν να εφαρμόσουν παρεμβάσεις ζιζανιοκτονίας με φυτοφάρμακα. Η εξόντωση των ζιζανίων γίνεται με το χέρι γεγονός που κάνει επίπονη την καλλιέργεια της φακής, συγχρόνως όμως την καθιστά και άκρως βιολογική.

Τα ψάρια και γενικότερα τα θαλασσινά προϊόντα είναι επίσης αρίστης ποιότητας προερχόμενα από τους γύρω κόλπους και το Ιόνιο Πέλαγος, τις περισσότερες φορές με παραδοσιακούς τρόπους αλιείας.

Το αυγοτάραχο γνωστό σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες, αποτελεί ένα  τοπικό προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Θεωρείται το ελληνικό χαβιάρι, είναι νοστιμότατο και πολύ αγαπητό στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ιάπωνες Σεφ.

Διάφορα είδη γλυκών όπως το μαντολάτο, το παστέλι (γλυκό από μέλι και σουσάμι), η παραδοσιακή Λευκαδίτικη λαδόπιτα, λικέρ όπως το ροζολί, η μέντα, το τριαντάφυλλο, λαδοκούλουρα, καθώς επίσης και η «σουμάδα» (αναψυκτικό από πικραμύγδαλο) είναι μερικά από τα δημοφιλή γλυκά παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

Περίφημα είναι τα κεντήματα της Καρυάς, με μια ιδιαίτερη τεχνική κεντήματος που δεν απαντάται σε καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας. Το κέντημα της Καρυάς, η γνωστή «Καρσάνικη βελονιά» είναι μία τεχνική κεντήματος εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη βελονιά στον ελλαδικό χώρο και πέραν αυτού. Αποτελεί σύλληψη και δημιουργία των γυναικών της Καρυάς όπου πήρε και το όνομά της.