Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου πελάγους και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, πολύ κοντά στην ακτή της δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας από την οποία την χωρίζει μια λιμνοθάλασσα. Η διώρυγα (δίαυλος) που ανοίχθηκε στην αρχαιότητα από τους Κορίνθιους και διαμορφώθηκε από τους Εγγλέζους το 1818 εξυπηρετεί την θαλάσσια  συγκοινωνία του νησιού, οδηγώντας τα καράβια από την ήρεμη ανατολική πλευρά της Λευκάδας στο Ιόνιο πέλαγος, κάτι που γίνεται και αντίστροφα, καθιστώντας έτσι τη Λευκάδα το σύνδεσμο ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο Ιόνιο.  

Μια πλωτή γέφυρα 50μ, συνεχούς ροής και δωρεάν διέλευσης που βρίσκεται μέσα στο βόρειο τμήμα της διώρυγας, ενώνει την νησιωτική  Λευκάδα με το ηπειρωτικό της κομμάτι, το οποίο συνορεύει με την Αιτωλοακαρνανία και εκεί υπάρχει ο δρόμος που συνδέει οδικά το νησί με την υπόλοιπη χώρα.

 

7σΈνας δρόμος μέσα στη θάλασσα οδηγεί από την γέφυρα στην πόλη της Λευκάδας, που είναι η πρωτεύουσα του νομού και αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Η πόλη είναι η είσοδος στο νησί και αφετερήρια για να το περιηγηθεί και να το ανακαλύψει κανείς

Η δυτική πλευρά του Λευκάδας μοιάζει να είναι παραδομένη στην απέραντη καταγάλανη θάλασσα του Ιονίου και στον ανοικτό ορίζοντα.Εδώ η φύση έχει δημιουργήσει μοναδικές παραλίες ..

 

9sΣτην απάνεμη ανατολική ακτή της Λευκάδας, απέναντι από την Αιτωλ/νία, στην ήσυχη θάλασσα, διαμορφώνονται μικρές παραλίες και μικρά λιμανάκια.  

Στη νοτιοανατολική ακτή το πέλαγος μοιάζει με μινιατούρα αρχιπελάγους, με τα καταπράσινα νησιά του απλωμένα νωχελικά περιτριγυρισμένα από τα γαλανά και ήσυχα νερά.

 

7xsΗ ορεινή Λευκάδα κρατάει και σήμερα τον αγροτικό της χαρακτήρα. Όσο ανεβαίνουμε διανύουμε χιλιόμετρα ανάμεσα σε ορεινά τοπία  αγριωπής μεγαλοπρέπειας.

 

7s_1Η  Λευκάδα  πήρε το όνομά της από τα λευκά βράχια του ακρωτηρίου Λευκάτας που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της. Ο  Μένανδρος αναφέρει σε ποίημά του το μύθο που θέλει τη λυρική  ποιήτρια Σαπφώ να ρίχνεται απελπισμένη από τα βράχια του ακρωτηρίου στη θάλασσα, δίνοντας έτσι τέλος στη ζωή της.

 

lefkadanews22486σ


Εκεί που σπάει ο αφρός των κυμάτων της καταγάλανης θάλασσας πάνω στις ατέλειωτες κατάλευκες αμμουδιές της Λευκάδας, εκεί εμφανίζεται ο μύθος και ο έρωτας και εκεί γεννιούνται οι ποιητές. Πάλλευκη είναι η Λευκάδα στεφανωμένη με τα κύματα και τις λευκές αμμουδιές της. Μαγευτικά και κατακόκκινα είναι τα ηλιοβασιλέματά της μέσα στη θαλασσινή αύρα. Το ανυπόταχτο μεγαλείο της φύσης παρασέρνει στις καταπράσινες πλευρές και τις δαντελωτές αμμουδιές, αυτούς που αγαπούν τη περιπέτεια, αυτούς που θέλουν να ζήσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Δείτε στο site μας τις κατάσλληλες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κάνουν τη διαμονή σας πιο ευχάριστη