Ο κεντρικός, ορεινός όγκος της Λευκάδας είναι τα Σταυρωτά (1182 μ.). Από δω ξεκινούν χαμηλότερα βουνά που πέφτουν προς τη θάλασσα και σχηματίζουν οροπέδια και κοιλάδες σε διαφορετικά ύψη.
Σε μια τέτοια κοιλάδα στο κέντρο του νησιού, 10 χιλ. ψηλότερα από την πόλη της Λευκάδας, είναι κτισμένο το ένα δίπλα στο άλλο τα χωριά Σπανοχώρι, Λαζαράτα, Κάβαλος, Ασπρογερακάτα και το Πινακοχώρι που ανήκουν στον πρώην Δήμο Σφακιωτών.
Στον ίδιο Δήμο άνηκαν τα δυτικά χωριά Δρυμώνας και Εξάνθεια που αγναντεύουν το Ιόνιο Πέλαγος.
Ψηλότερα, πάνω από τους Σφακιώτες συναντάμε τη Καρυά, το μεγαλύτερο χωριό, το κεφαλοχώρι της Λευκάδας και ένα από τα παλιότερα χωριά του νησιού.
Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά και τα όμορφα, στενά δρομάκια του αρχίζουν από την πλατεία με τους σκιερούς πλατάνους και τις δροσερές βρύσες. Αριστερά πνιγμένα μέσα στη βλάστηση και τα νερά είναι τα Πλατύστομα και η Βαυκερή και νοτιότερα το χωριό Αλέξανδρος με τα όμορφα πέτρινα παλιά σπίτια.
Η ορεινή Λευκάδα κρατάει και σήμερα τον αγροτικό της χαρακτήρα.
Όσο ανεβαίνουμε διανύουμε χιλιόμετρα ανάμεσα σε ορεινά τοπία αγριωπής μεγαλοπρέπειας. Στις πλαγιές των βουνών οι παλαιότεροι Λευκαδίτες έχουν κατασκευάσει κλιμακωτά, παράλληλες στενές λιθιές που συγκροτούν το χώμα. Εδώ έχουν φυτέψει τα αμπέλια με τα βερτζαμιά σταφύλια.Στη διαδρομή συναντάμε φαράγγια με νερόμυλους,
ανεμόμυλους διάσπαρτους στις πλάγιες, εκκλησίες,
ερειπωμένα ξωκλήσια και μοναστήρια. Στα χωριά και στα χωράφια πολλές από τις γυναίκες φορούν την παραδοσιακή τους στολή και μετακινούνται με γαϊδουράκια και ηλικιωμένα άλογα.
Το ορεινότερο χωριό είναι η Εγκλουβή, κτισμένη και φωλιασμένη ανάμεσα στα βουνά, Αι Λιάς και Σταυρωτά.
Ένας δρόμος οδηγεί ψηλότερα στο Μέγαν Όρος, στην εγκαταλελειμμένη Αμερικανική Βάση και στο οροπέδιο Βουνί,
όπου παράγεται η περίφημη φακή της Εγκλουβής.