Η Λευκάδα είναι ένα σύμπλεγμα 24 μικρών νησιών που είναι σπαρμένα το ένα κοντά στο άλλο, άλλο μεγαλύτερο άλλο μικρότερο στη νοτιοανατολική ακτή της απέναντι. Το πέλαγος της Λευκάδας μοιάζει με μινιατούρα αρχιπελάγους με τα καταπράσινα νησιά του απλωμένα νωχελικά περιτριγυρισμένα από τα γαλανά και ήσυχα νερά . Από την παραλία του Νυδριού, κοιτάζοντας ανατολικά και σχεδόν μπροστά μας από βορρά προς νότο έχουμε σε παράταξη τα Πριγκιποννήσια.
Η Μαδουρή απέχει 1 χιλιόμετρο περίπου από το Νυδρί. Το δασωμένο αυτό νησί ανήκει στην οικογένεια Βαλαωρίτη από τις αρχές του 19ου αιώνα. Ο εθνικός μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, αγναντεύοντας τα βουνά και τη θάλασσα έγραψε τα ποιήματά του. Σήμερα, ο περίπλους του νησιού αφήνει μια όμορφη ανάμνηση.
Ο Σκορπιός απέχει δύο χιλιόμετρα από το Νυδρί. Το 1963 αγόρασε τον Σκορπιό ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο Έλληνας μεγιστάνας σε μια επίσκεψή του λάτρεψε τη Λευκάδα και διάλεξε το Σκορπιό να χτίσει τον επίγειο παράδεισό του. Ο Ωνάσης διαμόρφωσε θαυμάσια τα 800 στρέμματα του νησιού σε ένα έργο τέχνης και δημιούργησε τον προσωπικό του παράδεισο που τον απολάμβανε με τη Μαρία Κάλλας, τον Τσώρτσιλ, την φίλη του Γκρέτα Γκάρμπο, την οικογένεια Κέννεντυ και άλλες διασημότητες της εποχής του. Στα νερά του Σκορπιού ήταν αγκυροβολημένη η πολυτελής θαλαμηγός του «Χριστίνα». Σήμερα το νησί συντηρείται και φυλάσσεται . Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν σε κάποιους κολπίσκους του.
Στο βάθος, πίσω από το Σκορπιό είναι μια επιμήκης ξηρά που κλείνει κάθετα τον κόλπο. Είναι το Μεγανήσι που ονομαζόταν Τάφος στην αρχαιότητα και ο Όμηρος το ανέφερε σαν νησί των Ταφίων. Από μακριά ξεχωρίζει το Σπανοχώρι σκαρφαλωμένα ψηλά πάνω από τον πράσινο γραφικό όρμο, το Σπηλιά. Εδώ αράζουν το καλοκαίρι πολυάριθμα ιστιοφόρα και σκάφη επωνύμων.
Το Βαθύ είναι το άλλο παραλιακό χωριό. Το τρίτο χωριό της Μεγανησίου είναι το Κατωμερι που κρύβεται στα ορεινά πάνω από το Βαθύ. Στους πολυάριθμους όρμους στο Μεγανήσι με την γαλήνια παρθένα ομορφιά αράζουν το καλοκαίρι πολλά ιστιοφόρα.
Τα νησιά Κάλαμος και Καστός βρίσκονται πιο μακριά κοντά στις Ακτές της Αιτωλ/νιας. Μοιάζουν να συντροφεύουν το ένα το άλλο.Ο Κάλαμος το μεγάλο αυτό καταπράσινο νησί απέχει μόλις δέκα λεπτά με το καϊκάκι από τον Μύτηκα της Αιτωλ/νίας.
Μοιάζει με δασωμένο πλοίο καθώς τα βασιλικά του πεύκα βουτούν μέσα στα νερά και στις ρηχές αμμουδιές. Χαρακτηριστικοί είναι οι ανεμόμυλοι που λειτουργούσαν μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ξεχασμένη μέσα στο χρόνο αμμουδιά της Αγραπιδιάς. Στο μικρό Καστό, η βλάστηση είναι χαμηλότερη.
Το ξεχασμένο νησάκι με τους 40 κατοίκους περιμένει το καλοκαίρι για να γεμίσει κόσμο και παιδιά. Οι τρύπες στις βραχώδεις ακτές του ονομάζονται φωκότρυπες γιατί εδώ γεννούν οι φώκιες τα μωρά τους.