Η  ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ: Τρία χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, σε μαγευτική θέση με πανοραμική θέα προς τη πόλη της Λευκάδας, είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, πολιούχου του νησιού. 

15w

Η εικόνα της Παναγίας είναι θαυματουργή. Είναι έργο του μοναχού  Βενιαμίν Κοντράκη και φτιάχτηκε το 1876 στο Άγιον Όρος.

6c


Στη θέση που είναι κτισμένο σήμερα το Μοναστήρι υπήρχε, τους αρχαίους χρόνους ήταν Ιερό της Αρτέμιδος.

Το μοναστήρι του ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ, βρίσκεται νότια του χωριού της  ΒΑΥΚΕΡΗΣ.  Έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, πιθανόν του τέλους του 17ου,  αρχές 18ου  αιώνα.

ΑΓΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  στο  ΛΙΒΑΔΙ:

100110l

 

Ιδρύθηκε το 1606. στους τοίχους διακρίνονταν ασβεστωμένες τοιχογραφίες που κάλυπταν παλιότερα τις επιφάνειες των τοίχων, έργα πιθανόν του 18ου αιώνα της Στερεολλαδίτικης  Σχολής.  Το τέμπλο του είναι νεώτερης κατασκευής.

ΑΓΙΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΜΠΙΣΑ: Κοντά  στο χωριό ΜΑΡΑΝΤΟΧΩΡΙ, έχει ασβεστωμένες τοιχογραφίες και μικρό ξύλινο τέμπλο.

ΚΟΚΚΙΝΗ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ:

2d_1

Νότια του χωριού ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, πρωτοϊδρύθηκε το 1478. Στο τέμπλο του υπάρχουν ενδιαφέροντα δεσποτικά αγνώστου.

ΑΓΙΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ στην ΙΡΑ: Στο νότιο άκρο της Λευκάδος κοντά στο Ακρωτήρι του ΛΕΥΚΑΤΑ. Ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου  αιώνα.

ΑΓΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  στο ΡΟΔΑΚΙ:

DSC_0030b-1024x667f

Το καθολικό είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια  αρχαίου ναού της Δήμητρας. Υλικό του αρχαίου ναού χρησιμοποιήθηκε για να χτισθεί το καθολικό. Ο πρώτος χριστιανικός ναός ιδρύθηκε το 1654.

Τα λείψανα των Αγίων Πατέρων  βρίσκονται εδώ και αιώνες σε μια βραχώδη γη, 5 χλμ πάνω από Νικιάνα προς τον Αλέξανδρο, μέσα σε μια σπηλιά κοντά στην περιοχή του Σκάρου. Είναι ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία του νησιού. Πηγές αναφέρουν ότι σε αυτό το μέρος αφού έφθασαν 3 Άγιοι Πατέρες στο νησί μετά την Α Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ.  πήραν μοναστικούς όρκους, βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο και κήρυξαν το Ευαγγέλιο μέχρι το τέλος της ζωής τους. Σε μια σπηλιά κοντά, θα συναντήσετε τους τάφους τους και τη μικρή εκκλησία του Ερμιτάζ, που χτίστηκε προς τιμήν τους.

Το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, πάνω από το χωριό Εγκλουβή και σε υψόμετρο 900 μέτρων, που ήταν αρχικά αφιερωμένη στον ΄Αγιο Δομέτιο.

DSCN3861k

Οι ντόπιοι παρασυρμένοι από το όνομα της περιοχής την αφιέρωσαν, όταν την ανακαίνισαν το 1980, στη μνήμη του Άγιου Δονάτου που υπήρξε επίσκοπος της Λευκάδας το 284 μ.Χ. και, σύμφωνα με την παράδοση, γκρεμίστηκε από ένα ψηλό πύργο κατά τη διάρκεια των διωγμών εναντίον των χριστιανών. Τα ερείπια του πύργου αυτού σώζονται λίγο πιο πέρα από την εκκλησία που γιορτάζει στις 7 Αυγούστου