Η δυτική πλευρά της Λευκάδας μοιάζει να είναι παραδομένη στην απέραντη καταγάλανη θάλασσα του Ιονίου και στον ανοικτό ορίζοντα. Εδώ τα υπόγεια θαλάσσια ρεύματα και η άμμος ανοικτής θαλάσσης δημιούργησαν κατάλευκες ατελείωτες παραλίες κατά μήκος όλης της δυτικής ακτής...

Η πρώτη μεγάλη παραλία της ανατολικής ακτής, είναι της Γύρας, 10 περίπου χλμ. που αναπτύσσεται κατά μήκος της λιμνοθάλασσας και της πόλης της Λευκάδας. Η παραλία αυτή που είναι δίπλα στη πόλη της Λευκάδας, έχει οργανωμένες πλαζ: Το Κάστρο, απέναντι από τη πλωτή  γέφυρα που καταλήγει στη μικρή αμμουδιά της Αμμόγλωσσας, τη Γύρα με το γραφικό εστιατόριο πάνω στον όμορφο όρμο, τους Μύλους που γεμίζει σερφίστες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου και τον Άι Γιάννη που τα πεύκα φτάνουν μέχρι την αμμουδιά.


1γ

Προχωρώντας προς τα νότια της δυτικής ακτής, συναντάμε την παραλία των Τσουκαλάδων, τα Πευκούλια, μια αμμουδιά ενός και πλέον χιλιομέτρου πριν το χωριό του Άγιου Νικήτα.

 

3σ_1Στη  παραλία του Μύλου

15ψ

 

μπορεί κανείς να φθάσει είτε με τα πόδια, ακολουθώντας το μονοπάτι του βουνού πάνω από τον  Άγιο  Νικήτα

8χ_1

 

και να κατέβει δίπλα από τον ανεμόμυλο (από εδώ πήρε την ονομασία ο τόπος),ή με τα καραβάκια που ξεκινούν από το χωριό.  

Ποιος δεν έχει ακούσει για το Κάθισμα, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου;

10ψ

 

Κόσμος όλων των εθνοτήτων έρχεται εδώ για να κολυμπήσει στην πλατιά αμμουδιά με τα τυρκουάζ νερά. Στην οργανωμένη πλάζ μπορεί να βρει κάποιος πολυάριθμες ομπρέλες και ξαπλώστρες, εστιατόρια, clubs με πισίνες και δυνατή μουσική και ξενοδοχεία, διαμερίσματα ή στούντιο στην πλαγιά του βουνού.

 

1Sσ

Ο φυσιολάτρης το καλοκαίρι έρχεται στη Λευκάδα, για να κολυμπάει και να χαρεί την ελευθερία του ήλιου και της θάλασσας στις αμμουδιές, της νοτιοδυτικής Λευκάδας που έχουν στην Μεσόγειο τα πρωτεία, στους Εγκρεμνούς και το Πόρτο Κατσίκι. Κατάλευκη είναι η άμμος, κατάλευκα και τα λεία βράχια, λευκός ο αφρός των κυμάτων και τουρκουάζ η θάλασσα. Απόλυτη αίσθηση ελευθερίας μέσα στην απόλυτη ομορφιά. Στο βάθος μέσα στη ζέστη και την υγρασία της καλοκαιρινής μέρας ξεχωρίζει θολά το Πόρτο Κατσίκι, μια κατάκρυμνη ακτή παλαιοντολογικής πιθανόν εποχής, μεγαλοπρεπών, υπόλευκων και κάθετων βράχων που σχηματίζουν ένα κοίλωμα. Εδώ η θάλασσα εναπόθεσε με μαεστρία και φροντίδα την σπάνια λευκή της άμμο. Η αμμουδιά με τους βράχους ολόγυρα είναι εξωπραγματική μέσα στο συναρπαστικό και επιβλητικό τοπίο. Δεν είναι τυχαίο ότι το Πόρτο Κατσίκι για τρεις συνεχείς φορές αναδείχθηκε η πιο ωραία και η πιο καθαρή παραλία της Μεσογείου.

 

14β
Οι παραλίες αυτές σε σημεία τέμνονται από απότομους και επιβλητικούς βράχους. Οι πλαγιές των βουνών που είναι καταπράσινες από πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές και θάμνους, έρχονται σε αντίθεση με τις  λευκές αμμουδιές. Σε μερικά σημεία τα πεύκα φθάνουν κυριολεκτικά μέχρι την αμμουδιά. Εδώ ο ήλιος δύει μέσα στη θάλασσα. Το ηλιοβασίλεμα της Λευκάδας είναι από τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας. Την ώρα της δύσης οι λευκές παραλίες βάφονται με χιλιάδες χρώματα .Είναι απερίγραπτη η αίσθηση  να κολυμπάει κανείς στη θάλασσα την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται μέσα σ’ αυτήν.


Ανατολικά της Βασιλικής σ’ ένα παραμυθένιο κόλπο,  απέναντι από την Ιθάκη  είναι η παραλία το Αγιοφύλι. Μια κατάλευκη μικρή αμμουδιά  με τυρκουάζ  διάφανα νερά, που θα μπορούσε να είναι κατοικία νεράιδων. Κάτω απ’ το χωριό Μαραντοχώρι  είναι η παραλία της Αμμούσως, άσπρη αμμουδιά με χοντρότερη άμμο και βότσαλα σ’ ένα απάνεμο κόλπο που γεμίζει κόσμο το καλοκαίρι.

21ω 

Στην προστατευόμενη από τους ανέμους ανατολική ακτή της Λευκάδας τα γραφικά Ακαρνανικά Όρη, η ήρεμη θάλασσα, οι μικρές φιλόξενες παραλίες, τα γραφικά λιμανάκια, και τα Πριγκιπονήσια, συνθέτουν ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο.
Στη Λυγιά, μπορεί κανείς να κολυμπήσει στις μικρές αμμουδιές κάτω από τον ίσκιο των ευκαλύπτων. Τέσσερα χιλιόμετρα παρακάτω στη Νικιάνα που είναι πνιγμένη μέσα στις ελιές, από τη θαυμάσια παραλία μπορεί κανείς να απολαύσει την καταπληκτική ανατολή. Μικρά δέντρα και θάμνοι ρίχνουν τις σκιές τους στις μικρές παραλίες. Στο  Νυδρί οι πλαζ είναι οργανωμένες για θαλάσσια σπορ. Οι σερφίστες φθάνουν μέχρι  τη δενδροφυτεμένη ακτή της Μαδουρής. Βλέπει κανείς στον ήρεμο κόλπο τα μικρά παιδιά να κάνουν κανό και γελώντας, φωνάζοντας ευτυχισμένα απολαμβάνουν το μπανάνας  ανάμεσα στα καταπράσινα  Πριγκιπόννησα. Στρίβοντας αριστερά από το Βλυχό στον όρμο της Ρούδας είναι κτισμένος ο Πόρος, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με μικρά οργανωμένα ξενοδοχεία και ψαροταβέρνες. Στο μυχό του ήσυχου κόλπου απλώνεται  η αμμουδιά του Μικρού Γιαλού με τη χρυσή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά που λαμπυρίζουν κάτω από τον ήλιο.

 

DSCN0328χ