Άγιος Νικήτας

7S

Το χωριό του Άγιου Νικήτα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Λευκάδας,  κυριολεκτικά πάνω στο κύμα του Ιονίου.  Το παραδοσιακό αυτό χωριό  με τα πλακόστρωτα πλακάκια είναι το στολίδι του νησιού.

DSCN2178D


 Σύρριζα στο κύμα της άμμου, στο μικρό κόλπο με τα διάφανα τυρκουάζ νερά,  αναπτύσσεται αμφιθεατρικά  το χωριό. Τα παλιά παραδοσιακά σπίτια στην παραλία, έχουν γίνει εστιατόρια, καφέ και μικρά πανέμορφα ξενοδοχεία. Απ’ το μικρό κόλπο ξεκινούν  και τα καραβάκια που οδηγούν τους επισκέπτες  στη κατάλευκη μεγάλη παραλία του Μύλου.

 

DSCN3691σ

Νυδρί

 

7β
Το Νυδρί και  ο ομώνυμος  κόλπος του στα ανατολικά είναι από τις πρώτες περιοχές που αναπτύχθηκαν τουριστικά. Από τη παραλία του μαγευτικού, νησοσπαρμένου κόλπου βλέπει ο επισκέπτης τα καταπράσινα νησάκια  τα Πριγκηπόννησα να ξαπλώνονται νωχελικά στα ήσυχα νερά. Την τουριστική του ανάπτυξη την οφείλει σημαντικά το Νυδρί σε ένα από αυτά,  τον όμορφο Σκορπιό, το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου πρώτη φαίνεται η Μαδουρή, το δασωμένο νησάκι, του Εθνικού μας ποιητή  Αριστοτέλη  Βαλαωρίτη.  Από την ακτή ξεχωρίζει το όμορφο πέτρινο κίτρινο σπίτι  του.

 

DSCN5010δ

Ο  επισκέπτης έχει στη διάθεσή του μικρά βενζινόπλοια για μια βόλτα στο κόλπο και επίσκεψη στα νησιά.  Στην ομορφιά του παραδεισένιου τοπίου του κόλπου συντελεί το καταπράσινο Γένι, ή όμορφη αυτή χερσόνησος, που στα ήσυχα νερά της  είναι αγκυροβολημένα ιστιοφόρα απ’ όλο  τον κόσμο.

1γκσα

 

 


Βασιλική

 

15Dg

Η Βασιλική είναι κτισμένη  στα νοτιοδυτικά του νησιού σ’ ένα μεγάλο κόλπο,  μπροστά από πυκνά καλλιεργημένους κάμπους με βουνά στο βάθος. Το χωριό έχει αναπτυχθεί γύρω από το λιμάνι που είναι γεμάτο ευκαλύπτους και πλατάνια. Στο γραφικό παλιό λιμανάκι που καταλήγουν τα σοκάκια κι οι δρόμοι του νησιού, υπάρχουν όμορφα καφέ και εστιατόρια, όπου μπορεί κανείς να χαρεί φρέσκα ψάρια και νόστιμα φαγητά. 

15cg

Οι κάτοικοι της Βασιλικής είναι ιδιαίτερα πολιτισμένοι και φιλόξενοι. Η Βασιλική είναι πόλος έλξης σερφιστών απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. 

17d


Στρίβοντας αριστερά από το Βλυχό στον όρμο της Ρούδας είναι κτισμένος ο Πόρος,  το γραφικό παραθαλάσιο χωριό με μικρά οργανωμένα ξενοδοχεία και ψαροταβέρνες.  Στο μυχό του ήσυχου κόλπου απλώνεται  η αμμουδιά του Μικρού Γιαλού με τη χρυσή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά που λαμπυρίζουν κάτω από τον ήλιο.

 10s

Νοτιότερα βρίσκονται τα Σύβοτα. Στον καταπράσινο όρμο πάνε κι έρχονται  τα ιστιοφόρα που αγκυροβολούν στο ασφαλή απάνεμο γλυκό κόλπο με την όμορφη προκυμαία. Είναι ένα από τα γραφικότερα λιμάνια του Ιονίου.

 

2c