Καταρράκτης Δημοσάρι

12C


Τα υπόγεια νερά είναι ο φυσικός πλούτος  της Λευκάδας, καθώς  μετατρέπουν το νησί σε ένα πράσινο παράδεισο. Καθώς κυλούν από τα ψηλά βουνά, στο δρόμο προς τη θάλασσα, σχηματίζουν καταρράκτες και μικρές λίμνες. Ένα από αυτούς τους  καταρράκτες είναι και ο καταρράκτης  Δημοσάρι έξω από το Νυδρί. Πήρε το όνομά του από τους νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή και ανήκαν στο κράτος. Οι επισκέπτες το καλοκαίρι μπορούν να κολυμπήσουν στις κρυστάλλινες μικρές λίμνες  του καταρράκτη,  που σχηματίζονται ανάμεσα στα βράχια και τα πλατάνια. Η διαδρομή με τα πόδια κατά μήκος του τρεχούμενου νερού και τη σκιά των πλατάνων είναι μοναδική.


Ο οικισμός Βόλτοι

 

13Ψ


Στην Εγκλουβή, στο οροπέδιο Βουνί κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, όπου καλλιεργείται η περίφημη φακή Εγκλουβής, υπάρχει ένας μοναδικός οικισμός, οι Βόλτοι. Ο οικισμός αποτελείται από μικρές λιθόκτιστες θολωτές  καλύβες σε σχήμα φούρνου , χτισμένες αμφιθεατρικά η μία μετά την άλλη. Οι καλύβες αποτελούνται από ένα δωμάτιο για τους αγρότες, μια αποθήκη για την καλλιέργεια και ένα δωμάτιο για τα ζώα. Οι βόλτοι χρησίμευαν κυρίως για την προστασία των ζώων, και της σοδειάς μέχρι να αλωνιστεί.Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών Εγκλουβισάνων, τέτοιες καλύβες πρέπει να υπήρχαν εκεί από τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας. Το χτίσιμό τους απαιτούσε μεγάλη μαεστρία.

                  
Το ακρωτήριο Λευκάτας

lefkadanews22486


Το ακρωτήρι Λευκάτας βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού, εκεί όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό του Απόλλωνα. Ονομάζεται και Κάβος της Κυράς (ή της Νηράς). Εδώ  σύμφωνα με την παράδοση, αυτοκτόνησε η Σαπφώ (αρχαία λυρική ποιήτρια από την Λέσβο) όταν ο νεαρός Φαέθοντας αρνήθηκε τον έρωτα της. Ο φάρος   ξεκίνησε να λειτουργεί το 1890 με πετρέλαιο. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παρέμεινε σβηστός και λειτούργησε ξανά το 1945 και πάλι με πετρέλαιο. Το 1950 καταστράφηκε από σεισμό και λειτούργησε προσωρινά ως αυτόματος πυρσός ασετιλίνης μέχρι το 1956 οπότε και επισκευάστηκε. Το 1986 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ξεκίνησε να λειτουργεί πλέον με ηλεκτρικό ρεύμα.